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Objetivo, al menos un 0,3% de DHA en la leche materna

Objetivo, al menos un 0,3% de DHA en la leche materna

Los niveles de DHA en la leche materna, varían en un rango de 0,1% en población alemana a 1,4% en población inuit de Canadá. Los cambios alimentarios vinculados al desarrollo occidental han determinado una reducción en el contenido de DHA en las últimas décadas, por ejemplo, en la leche de mujeres australianas ha disminuido de 0,32% en 1981 a 0,21% en 1995.

La cantidad de DHA recomendado por la Academia Americana de Pediatría para las mujeres embarazadas y madres lactantes es de al menos 200 mg de DHA / día, lo que significa un 0,3%

Las mujeres que tomaron un suplemento de DHA tenían entre 10,6 y 11,1 veces más probabilidades de cumplir con la actual recomendación de la UE de consenso para el embarazo (95% intervalo de confianza (IC): 6,952 a 16,07; p <0,001) y el posparto (IC del 95%: 6,803 a 18,14 ; P <0,001), respectivamente

 

Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2016 Mar;19(2):92-6. doi: 10.1097/MCO.0000000000000251.

Should there be a target level of docosahexaenoic acid in breast milk?

Abstract

PURPOSE OF REVIEW:

This article examines the evidence for and against establishing a target level of docosahexaenoic acid (DHA) in breast milk.

RECENT FINDINGS:

Two target levels for milk DHA have been recently proposed. One (∼0.3% of milk fatty acids) was based on milk DHA levels achieved in women consuming the amount of DHA recommended by the American Academy of Pediatrics for pregnant and lactating women (at least 200 mg DHA/day). Another (∼1.0%) was based on biomarker studies of populations with differing lifelong intakes of fish. Populations or research cohorts with milk DHA levels of 1.0% are associated with intakes that allow both the mother and infant to maintain relatively high DHA levels throughout lactation. Lower milk DHA levels may signal suboptimal maternal stores and possibly suboptimal infant intakes.

SUMMARY:

Based on the current data, a reasonable milk DHA target appears to be approximately 0.3%, which is about the worldwide average. Although this may not be the 'optimal' level (which remains to be defined), it is clearly an improvement over the currently low milk DHA levels (∼0.2%) seen in many Western populations.

 

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