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Fusobacterium nucleatum: podría vincular la dieta con el cáncer de colon

Fusobacterium nucleatum: podría vincular la dieta con el cáncer de colon

Investigadores del Instituto Oncológico Dana-Farber, observaron específicamente la Fusobacterium nucleatum, uno de cientos de tipos de bacterias que se encuentran en el intestino grueso. Se cree que tiene un rol en el cáncer de colon.

Se realizó un estudio prospectivo de cohorte utilizando datos del Nurses 'Health Study (1 de junio de 1980 al 1 de junio de 2012) y el Estudio de Seguimiento de Profesionales de la Salud (1 de junio de 1986 al 1 de junio de 2012) sobre un total de 121700 enfermeras estadounidenses y 51529 profesionales de salud masculinos de Estados Unidos de 30 a 55 años y de 40 a 75 años, respectivamente (ambos predominantemente blancos), al momento de la inscripción. El análisis de los datos se realizó desde el 15 de marzo de 2015 hasta el 10 de agosto de 2016.

De los 173229 individuos considerados para el estudio, 137217 fueron incluidos en el análisis, 47449 fueron hombres (34,6%) y la edad media (SD) para los hombres fue de 54,0 (9,8) años y para las mujeres, 46,3 (7,2) años. Se documentaron un total de 1019 casos de cáncer de colon y recto incidentes con datos de F nucleatum disponibles durante 26 a 32 años de seguimiento, abarcando 3643562 personas-año. La asociación de la dieta prudente con el cáncer colorrectal se diferenció significativamente por el estado del núcleo F del tejido (P = 0,01 para la heterogeneidad); (P = 0,003 para la tendencia, cociente de riesgo multivariable de 0,43; IC del 95%: 0,25-0,72, para el cuartil más alto frente al mínimo más prudente), pero no con F negativos nucleatum-negativos (P = 0,47 para la tendencia, la razón de riesgo multivariante correspondiente de 0,95; IC del 95%, 0,77-1,17). No hubo heterogeneidad significativa entre los subgrupos en relación con las puntuaciones del patrón dietético occidental.

Conclusiones:

Encontraron que las personas que comían una dieta rica en granos integrales y fibra tenían un riesgo más bajo de cáncer de colon que contuviera la Fusobacterium nucleatum, pero no de cáncer de colon sin este tipo de bacteria.

"Aunque nuestra investigación solo abordó un tipo de bacteria, apunta a un fenómeno mucho más amplio: que las bacterias intestinales pueden actuar en sintonía con la dieta para reducir o aumentar el riesgo de ciertos tipos de cáncer colorrectal

 
 
JAMA Oncol. 2017 Jan 26. doi: 10.1001/jamaoncol.2016.6374. [Epub ahead of print]
 

Abstract

Importance:

Fusobacterium nucleatum appears to play a role in colorectal carcinogenesis through suppression of the hosts' immune response to tumor. Evidence also suggests that diet influences intestinal F nucleatum. However, the role of F nucleatum in mediating the relationship between diet and the risk of colorectal cancer is unknown.

Objective:

To test the hypothesis that the associations of prudent diets (rich in whole grains and dietary fiber) and Western diets (rich in red and processed meat, refined grains, and desserts) with colorectal cancer risk may differ according to the presence of F nucleatum in tumor tissue.

Design, Setting, and Participants:

A prospective cohort study was conducted using data from the Nurses' Health Study (June 1, 1980, to June 1, 2012) and the Health Professionals Follow-up Study (June 1, 1986, to June 1, 2012) on a total of 121 700 US female nurses and 51 529 US male health professionals aged 30 to 55 years and 40 to 75 years, respectively (both predominantly white individuals), at enrollment. Data analysis was performed from March 15, 2015, to August 10, 2016.

Exposures:

Prudent and Western diets.

Main Outcomes and Measures:

Incidence of colorectal carcinoma subclassified by F nucleatum status in tumor tissue, determined by quantitative polymerase chain reaction.

Results:

Of the 173 229 individuals considered for the study, 137 217 were included in the analysis, 47 449 were male (34.6%), and mean (SD) baseline age for men was 54.0 (9.8) years and for women, 46.3 (7.2) years. A total of 1019 incident colon and rectal cancer cases with available F nucleatum data were documented over 26 to 32 years of follow-up, encompassing 3 643 562 person-years. The association of prudent diet with colorectal cancer significantly differed by tissue F nucleatum status (P = .01 for heterogeneity); prudent diet score was associated with a lower risk of F nucleatum-positive cancers (P = .003 for trend; multivariable hazard ratio of 0.43; 95% CI, 0.25-0.72, for the highest vs the lowest prudent score quartile) but not with F nucleatum-negative cancers (P = .47 for trend, the corresponding multivariable hazard ratio of 0.95; 95% CI, 0.77-1.17). There was no significant heterogeneity between the subgroups in relation to Western dietary pattern scores.

Conclusions and Relevance:

Prudent diets rich in whole grains and dietary fiber are associated with a lower risk for F nucleatum-positive colorectal cancer but not F nucleatum-negative cancer, supporting a potential role for intestinal microbiota in mediating the association between diet and colorectal neoplasms.

 

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